Erkende Brancheopleiding Keurmeester en medewerker Kwaliteitszorg AGF
Handel Groeit biedt samen met de opleiders Normec Foodcare en Kiwa Nederland de brancheopleiding tot Keurmeester en medewerker Kwaliteitszorg voor de AGF sector aan. Het belang van een goede -op de AGF branche gerichte- opleiding is groot. Gevoed door de eisen van de retail komen er steeds meer keur- en controlemomenten, zowel bij de teler, als bij de handel tot in de winkel toe. De vraag naar goede keurmeesters neemt hierdoor toe. Daar moeten we vakbekwame mensen voor inzetten.
De opleiding bestaat uit algemene modules (A-modules) en product modules (P-modules).
Product modules
P1: Komkommer, aubergine en courgette
P2: Paprika, tomaat en peper
P4: Uien en knoflook
P5: Zoete aardappel, knolselderij, peen, radijs, rettich, venkel en koolrabi
P6: Andijvie, paksoi, spinazie, sla (alle soorten), witlof en bleekselderij
P7: Prei, asperges, rabarber en bonen
P8: Sluitkool, spruiten, broccoli, bloemkool, Chinese kool en boerenkool
P9/10/11 Hardfruit (appels en peren)
P12 Zachtfruit (aardbei, houtig kleinfruit, kers)
P13: Perzik, nectarine, pruim, abrikoos, avocado
P14: Citrusfruit: (citroen, grapefruit, sinaasappel, etc.)
P15: Banaan, druif, meloen, kiwi
P16: Exoten (ananas, granaatappel, lychee, mango, etc.)
P17: Aardappels
P18: Kiemgroenten, kruiden en cressen
P20: Paddenstoelen (champignon, oesterzwam, shiitake)
Algemene modules
A1/A4: Communicatie, coachen en samenwerken
A2/A5: AGF-keten, logistiek en opslag
A3: Kwaliteitszorg en (controle)organisaties
Diploma Keurmeester AGF
Voor het behalen van het diploma Keurmeester dienen de vijf A-modules met goed resultaat te zijn gevolgd. De te volgen product modules zijn afhankelijk van het gewenste diploma. De volgende keurmeesterdiploma’s zijn te behalen:
- Keurmeesterdiploma Glasgroenten (modules P1 en P2)
- Keurmeesterdiploma Kiemgroenten, verse kruiden en cressen (module P18)
- Keurmeesterdiploma Vollegrondsgroenten (modules P5, P6, P7 en P8)
- Keurmeesterdiploma Hard fruit (modules P9, P10 en P11)
- Keurmeesterdiploma Klein fruit (module P12)
- Keurmeesterdiploma Paddenstoelen (module P20)
- Keurmeesterdiploma Uien en knoflook (module P4)
- Keurmeesterdiploma Uitheems fruit, citrusfruit en exoten (modules P13, P14, P15 en P16)
- Keurmeesterdiploma Aardappelen (module P17)
Kijk voor meer informatie over de verschillende categorieën en diploma’s, de kosten en de trainingsdata op de website van Normec Foodcare en Kiwa Nederland.
In december 2023 is de Brancheopleiding Keurmeester AGF officieel erkend door Handel Groeit.
Subsidie
Voor de brancheopleiding tot keurmeester geldt een subsidie vanuit Handel Groeit van 50% voor de deelnemers van Handel Groeit. Zo hopen we de komende jaren weer volop mensen te interesseren voor het kwaliteitsvak en bedrijven te stimuleren om te investeren in de opleiding van hun medewerkers.
Examencommissie
De examencommissie van de brancheopleiding bestaat uit kwaliteitsmanagers en keurmeesters van diverse bedrijven in onze sector:
• Johan de Schiffart (Smeding)
• Peter Strijbos (Oxin Growers)
• Danny Smeets (Frankort & Koning)
• Niko Wols
• Erik van Kampen
Examenreglement
Het examenreglement is herzien en opnieuw vastgesteld op 15 april 2021 door het bestuur van Handel Groeit.